Ερώτηση Ψυχογιού: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στην Κορινθία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, σχετικά με τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα οχήματα και διασώστες του ΕΚΑΒ Κορινθίας καθώς δεν έχουν ενισχυθεί καθόλου από την κυβέρνηση σε προσωπικό, μέσα και πόρους, με αποτέλεσμα να επιχειρούν καθημερινά να καλύψουν έναν δυσανάλογο όγκο επειγόντων περιστατικών, ειδικά λόγω των αποστάσεων που θα πρέπει να διανύσουν.

Με την Ερώτηση, ο βουλευτής ζητά να παρθούν μέτρα για την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα στον Νομό Κορινθίας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να διασφαλίζεται η άμεση χορήγηση προνοσοκομειακής φροντίδας και η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο Κορίνθου αλλά και να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των εργαζόμενων. Επίσης ζητά να παρθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση των χρόνιων και άλλων επειγόντων περιστατικών, χωρίς οι ίδιοι οι ασθενείς να επιβαρύνονται οικονομικά άμεσα ή έμμεσα.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα «Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στην Κορινθία»

Τα ασθενοφόρα οχήματα και οι λιγοστοί διασώστες που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τις δομές Υγείας του Νομού δεν έχουν στηριχτεί καθόλου από την κυβέρνηση σε προσωπικό, σε μέσα και πόρους, με αποτέλεσμα να επιχειρείται καθημερινά να καλυφθεί ένας δυσανάλογος όγκος επειγόντων περιστατικών, γεγονός που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο λόγω των αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν. Παρ’ όλα αυτά, οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και επιτελούν μέγιστο έργο, με τα δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Σήμερα, ο στόλος του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών της Κορινθίας απαιτεί τουλάχιστον τρείς (3) κινητές μονάδες και δέκα (10) άτομα προσωπικό για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις βάρδιες που πρέπει να «βγουν». Το μόνιμο προσωπικό, που διαθέτει το ΕΚΑΒ Κορίνθου – να σημειωθεί ότι δεν υπηρετεί καθόλου επικουρικό προσωπικό (!) όπως σε άλλους Νομούς – αρκεί μετά βίας να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων, ενώ οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί δεν αρκούν ούτε καν να αναπληρώσουν τις συνταξιοδοτήσεις, με τις τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που ήρθαν στην Κορινθία να είναι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά χρόνια.
Τα ανωτέρω έχουν ως άμεση συνέπεια, πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας για το εναπομείναν προσωπικό και μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση του έργου του ΕΚΑΒ.
Τέλος, για τα χρόνια περιστατικά (επανεξετάσεις, εξιτήρια, αιμοκαθαιρούμενοι κλπ.), τα ασθενοφόρα που απομένουν για την εξυπηρέτησή τους, δεν επαρκούν για το σύνολο των περιστατικών. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να στρέφονται συχνά στα ιδιωτικά ασθενοφόρα με μεγάλο κόστος και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.
Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα στο Νομό Κορινθίας, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση χορήγηση προ-νοσοκομειακής φροντίδας και η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τις δομές Υγείας του Νομού, αλλά και η ασφάλεια των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ;

Πώς θα εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των χρόνιων και άλλων επειγόντων περιστατικών, χωρίς οι ίδιοι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να επιβαρύνονται οικονομικά άμεσα ή έμμεσα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ψυχογιός Γεώργιος