Γ. Ψυχογιός: Κοινωνική δικαιοσύνη για όλους  και παντού απέναντι στη «ζούγκλα» που φέρνετε

22/09/2022

Γ. Ψυχογιός: Κοινωνική δικαιοσύνη για όλους  και παντού απέναντι στη «ζούγκλα» που φέρνετε.

Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών και για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των εργαζόμενων στο πρόγραμμα Philos.

Γενικά επί του νομοσχεδίου:

  • Απεργούν οι εργαζόμενοι, απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και στην κατάργηση βασικών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θέλετε εργαζόμενους, δύο ταχυτήτων, με ακύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενους, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, κατάργηση πλήρους απασχόλησης και έκτακτους υπάλληλους ακόμα και σε βασικές ειδικότητες των μεταφορών. Εκμηδενισμό του ρόλου του ΑΣΕΠ με επιτροπές των ίδιων των εταιρειών, κάτι το οποίο παραπέμπει σε πελατειακή λογική και βέβαια σε διαπλοκή. 
  • Η λογική της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του νερού, πολλών και διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και των Υπουργείων με outsourcing, με υποστελέχωση και τελικά με, δήθεν, αυτορρύθμιση της αγοράς, οδηγεί σε μια κοινωνία ζούγκλας, όπου όποιος μπορεί, θα επιβιώνει, όποιος δεν μπορεί δεν θα επιβιώνει. Θα πρέπει να «προσαρμόζεται» γι’ αυτό και μόνο οι ισχυροί θα ευνοούνται. 
  • Εμείς, ζητάμε να υπάρχουν δημόσιοι πυλώνες, δημόσιος έλεγχος, κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί ενέργειας, υποδομών, κοινωνικής ωφέλειας, αλλά και ένας τραπεζικός πυλώνας να μπορεί να βάζει κανόνες, να παρεμβαίνει υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Για τις αποζημιώσεις από τις θεομηνίες στην Κορινθία:

  • Στο Δήμο Κορινθίων, και αλλού, από το 2020 και το 2021 περιμένουν οι πληγέντες τις αποζημιώσεις τους από θεομηνίες. Αντί, λοιπόν, να πανηγυρίζετε γι’ αυτό το άρθρο, κοιτάξτε σύντομα να προχωρήσετε στις οφειλόμενες αποζημιώσεις και την ανακούφιση των πληγέντων και να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που βιώνουν.

Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των εργαζόμενων του προγράμματος Philos:

  • Πρόκειται για προγράμματα τα οποία ξεκίνησαν το 2017 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χαιρετίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον ΟΗΕ, αποτέλεσαν πιλότο για άλλες χώρες και είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα λόγω του επαγγελματισμού, της αυταπάρνησης, αλλά και του ανθρωπισμού του προσωπικού τους. 
  • Με το άρθρο 162 αντί να επιβραβεύσετε, τιμωρείτε και οδηγείτε στην έξοδο, ένα νευραλγικής σημασίας ανθρώπινο δυναμικό. Ξηλώνετε βασικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με μία αδικαιολόγητη, αυθαίρετη αλλά και αντίθετη στο νόμο ερμηνεία
  • Με την τροπολογία, λοιπόν, που καταθέτουμε  και σας καλούμε να την κάνετε δεκτή έστω και αργά -αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα- ζητάμε τα αυτονόητα. Να καταβάλλεται ανά μήνα και όχι εφάπαξ, το ποσοστό του επιπλέον μισθού που προβλέπεται ήδη από το νόμο. Να καταβληθούν αναδρομικά από το Νοέμβρη του 2021 οι νόμιμες αποδοχές, οι οποίες κατά απαράδεκτο τρόπο δεν έχουν πληρωθεί. 
  • Εάν δεν γίνει αυτό, θα χάσουμε και λόγω της απαξίωσης με την οποία τους αντιμετωπίζετε, ένα πολύ σημαντικό εργατικό δυναμικό που έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο. Θα έχουμε επιβάρυνση και συνέπειες στη δημόσια υγεία, θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρώπη, διότι ένα ακόμη πρότυπο πρόγραμμα, όπως και το ΕΣΤΙΑ, έρχεστε να το καταργήσετε. 
  • Είναι συνεχής η επιδείνωση των συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τους εργαζόμενους στο πεδίο. Έχετε στο μυαλό σας μόνο τις εργολαβίες, τις απευθείας αναθέσεις, συμφωνίες πλαίσιο εκατομμυρίων, την ιδιωτικοποίηση, όπως λέγαμε και για τις ΔΕΚΟ, του δημόσιου τομέα συνολικά. 
  • Όμως εμείς και σε αυτό τον τομέα και στους υπόλοιπους, λέμε κοινωνική δικαιοσύνη παντού για όλους, χωρίς εργαζόμενους και ανθρώπους πολλών ταχυτήτων, μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι θα ζουν με ασφάλεια και όχι σε ομηρία και αυτό σύντομα θα δείτε ότι θα σας το πει με εμφατικό τρόπο ο ελληνικός λαός. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη τοποθέτηση: