Επίσκεψη στη Δομή Διαβατών Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16/09/2022

Επίσκεψη στη Δομή Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των πολιτικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων ενόψει ΔΕΘ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τους Τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Ψυχογιό, Υγείας, Α. Ξανθό, τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Σ. Φάμελλο, την αναπληρώτρια συντονίστρια του τμήματος προσφυγικού-μεταναστευτικού, μέλη των Νομαρχικών Επιτροπών Α’& Β’ Θεσσαλονίκης και της ΟΜ Διαβατών-Μαγνησίας, επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Διαβατών. 

Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε από τον διοικητή και το προσωπικό της δομής για την λειτουργία της και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εργαζόμενους στη δομή τόσο για τα θέματα που αφορούν στις συνθήκες υποδοχής, φιλοξενίας και ένταξης των προσφύγων, όσο και για τα πολλά και σοβαρά εργασιακά τους ζητήματα.

Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εντός κι εκτός Βουλής και Ευρωβουλής, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, των εργαζόμενων στο πεδίο και τη σημασία της ισορροπίας και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινωνίες.

Στα πιο ειδικά σημεία της επίσκεψης:

– Στις συνθήκες υποδοχής, παρά το μικρό σχετικά αριθμό των διαμενόντων και την οργάνωση σε γενικές γραμμές στη δομή, δημιουργούν προβληματισμό τα πολλά παλιά και φθαρμένα κοντέινερ όπου μένουν κυρίως οικογένειες, η περικοπή στο μισό του ευρωπαϊκού οικονομικού βοηθήματος με ευθύνη της κυβέρνησης, η σίτιση για την οποία υπάρχουν συνεχή παράπονα, τα τείχη που υψώθηκαν γύρω από τη δομή δημιουργώντας εικόνα φυλακής, κοστίζοντας εκ. Ευρώ. Εξάλλου, η μετατροπή σε ΚΥΤ εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία της ως ανοιχτή δομή και τις συνέπειες για αιτούντες και εργαζόμενους.

– Στα ζητήματα των εργαζόμενων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμβάσεις και σχέσεις εργασίας για τα 180 περίπου άτομα που απασχολούνται στη δομή. Μόνιμοι, συμβασιούχοι, ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ κλπ. Επίσης, υπηρετούν εκεί, όπως και πανελλαδικά, εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ και της ΑΕΜΥ, υγειονομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, διασώστες, ψυχολόγοι κλπ., για τους οποίους/ες θα καταθέσουμε άμεσα τροπολογία απέναντι στην αυθαίρετη αλλά και απαξιωτική για την προσφορά τους διάταξη που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκαναν αναλυτική αναφορά στις πολυάριθμες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τα παραπάνω και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την βελτίωση των συνθηκών, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και τα δίκαια αιτήματα εργαζόμενων που έχουν κάνει υπέρβαση για αρκετά χρόνια στο προσφυγικό.