Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει να ξηλώσει ακόμη και την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων

20/07/2022

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε έχοντας το ρόλο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κ.Ο. επί του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», ακολούθως απάντησε στα όσα σχολίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επί των όσων είπε και πριν το τέλος της συνεδρίασης έκανε χρήση του δικαιώματος δευτερολογίας προκειμένου να αποσαφηνίσει ορισμένα ζητήματα.

Ο κος Ψυχογιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όσους επιχειρούν αλλά και την συμπαράσταση προς του κατοίκους της περιοχής. Θύμισε όμως πως πριν λίγους μήνες ήταν η σημερινή Κυβέρνηση που απάντησε στο αίτημα των εποχικών πυροσβεστών να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου με βία.

Σχολίασε πως ενώ εντός της χώρας ο κος Υπουργός έκανε λόγο για επίθεση των αριστερών και σοσιαλιστικών παρατάξεων απέναντι στα συμφέροντα της χώρας(!), ενώπιον της LIBE έβαλε το ευρωπαϊκό του κοστούμι και δέχθηκε στωικά την σκληρή κριτική ευρωβουλευτών από όλες σχεδόν τις δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ είπε ότι η κριτική από τα κόμματα είναι θεμιτή και ότι ο ίδιος δεν κατηγορεί την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χαίρεται με αυτή την εικόνα, είναι λυπηρό η χώρα να βρίσκεται υπόλογη για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε με επικριτική διάθεση στην τακτική της Κυβέρνησης να φέρνει απανωτά νομοσχέδια, ιδιαίτερα σημαντικά και να δημιουργείται ένας φόρτος κοινοβουλευτικού έργου που απαξιώνει τον θεσμό και υποβαθμίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και το ρόλο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα, που θα έπρεπε να υπάρχει συναίνεση, να είναι τόσο κακό που θα το ψηφίσουν μόνοι τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καταργεί έναν νόμο, απλό και πλήρη, με διεθνή αναγνώριση, αφενός επειδή τον είχε εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου επειδή θέλει να κάνει outsourcing την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών σε ένα επάλληλο σύστημα ιδιωτών. Εξάλλου, δεν είναι η μόνη περίπτωση που προτιμώνται οι ιδιώτες έναντι του δημοσίου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΕΣΤΙΑ ανέλαβαν ΜΚΟ χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του πεδίου.

Ο κος Ψυχογιός συνέχισε λέγοντας πως ο θεσμός της Επιτροπείας θα έπρεπε να είναι η ύψιστη μορφή προστασίας και αλληλεγγύης προς τους ασυνόδευτους ανήλικους, αντ’ αυτού ο κάθε Επίτροπος μπορεί να αναλάβει μέχρι και 15 παιδιά, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση τακτικής υποβολής αναφοράς όπως προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια χωρίς επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου.

Έκανε σαφές ότι, δυστυχώς, η ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν είναι μια παραφωνία εντός μιας πολιτικής σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αντίθετα αποτελεί τη λογική συνέχεια μιας πολιτικής συνεχιζόμενων περικοπών εγγυήσεων και ελευθεριών όπως ήταν ο αποκλεισμός από τον ΑΜΚΑ, η κατάργηση του Υπουργείου, ο διαχωρισμός των ανηλίκων σε άνω και κάτω των 15 ετών, στους ταξικούς φραγμούς στην πολιτογράφηση, την κατάργηση της δυνατότητας άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους, των κλειστών υπερδομών στα νησιά, του «Ξένιου Δία», της γενικευμένης διοικητικής κράτησης, της ΚΥΑ για την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, κ.α.

 Ο κος Ψυχογιός κατέδειξε πως η ΝΔ δεν έμαθε τίποτα από την καταδίκη της χώρας για το Φαρμακονήσι, αντί να απολογηθεί για τα λάθη της, φέρνει έναν μηχανισμό ελέγχου των καταγγελιών που θα είναι πλήρως ελεγχόμενος από το Υπουργείο, με τα 4 στα 7 μέλη να είναι Κυβερνητικά στελέχη, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και χωρίς να υπάρχει διοικητική δομή να υποστηρίζει το έργο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε ποτέ την αυταπάτη για την εφαρμογή μιας πολιτικής προοδευτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαιτεί όμως να γίνεται απολύτως σεβαστό το Κράτος Δικαίου και η ΕΣΔΑ και να τηρούνται οι υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Απέρριψε το «ανιστόρητο», όπως το χαρακτήρισε, αφήγημα της ΝΔ για το 2015 και δήλωσε πως η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση σε αυτό τον κατήφορο και θα κάνει παρεμβάσεις που θα δημιουργούν κοινωνίες συνοχής, αλληλεγγύης με ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους, για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους, και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Ο τομεάρχης στη συνέχεια απαντώντας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κο Μηταράκη, που έλαβε το λόγο για να σχολιάσει την τοποθέτησή του, είπε πως η ΝΔ έχει την τάση να συγκρίνεται με τον χειρότερο εαυτό της, ζητώντας να θυμίσει στο Σώμα, πόσος ήταν ο πληθυσμός των νησιών το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Αλλά και να εξηγήσει για ποιο λόγο εφόσον έχουν μειωθεί τόσο πολύ οι ροές επιμένεις στις φαραωνικές δομές στα νησιά του Αιγαίου, εντασσόμενος στη γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ, αντί να ενισχύσει την προσπάθεια των υπόλοιπων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να ασκηθεί πίεση προς την Ευρώπη για ένα διαφορετικό Σύμφωνο Μετανάστευσης βασισμένο στην αλληλεγγύη και σταθερό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. 

Κατά τη δευτερολογία του ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης του Υπουργείου, η οποία όμως φαίνεται πως είναι επιδίωξη της ηγεσίας για να μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για να προσλαμβάνονται μετακλητοί και να εκχωρείται μέρος της αρμοδιότητας σε ιδιώτες, αυτό άλλωστε αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι μόνιμου προσωπικού του φορέα. 

Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης είπε πως οι συνεχείς αναφορές του Προέδρου και των βουλευτών της παράταξής του σε ξερονήσια στα οποία θα πρέπει να σταλούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, ξυπνούν μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, όταν ήταν ένας άλλος ο «εχθρός» και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό δηλητηριάζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε πως πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πολλάκις προσφέρει βοήθεια σε φυσικές καταστροφές, γιατί νιώθουν μέρος της κοινωνίας.

Σχετικά με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο, έκανε σαφές ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ενημερωθεί και ερωτηθεί για τη συμμετοχή του στην Ειδική Επιτροπή που δημιουργείται για την διαπίστωση και διερεύνηση παραβιάσεων δικαιωμάτων στα σύνορα. Πρότεινε να αποσυρθεί η τροπολογία ή να χωριστεί σε επιμέρους τροπολογίες καθώς εισάγει διατάξεις άσχετες μεταξύ τους, ενώ το άρθρο που προβλέπει την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να στηριχθεί αυτοτελώς.

Δείτε παρακάτω την αρχική μου τοποθέτηση:

Δείτε παρακάτω την αρχική μου τοποθέτηση:

Δείτε παρακάτω την δευτερολογία: