Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση του Υπουργείου για το επείγον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού

08/11/2022

Γ. Ψυχογιός: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση του Υπουργείου για το επείγον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Γ. Ψυχογιού, βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το ΥπουργείοΥποδομών και Μεταφορώνσχετικά με το σοβαρό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό θέμα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού που απειλεί την ασφάλεια κατοίκων, περιουσιών, υποδομών και επιχειρήσεων και αποτελεί επείγον ζήτημα για το Νομό μαζί με το Φράγμα του Ασωπού, την στήριξη των αγροτών, την αυξανόμενη ανεργία, τη στελέχωση του Νοσοκομείου Κορίνθου και δομών υγείας, κλπ.

Ο βουλευτής τόνισε πως πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα που χρονίζει στο Νομό, που απαιτεί  συνολική αντιμετώπιση μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου με τους Δήμους, τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς. Παρ’ όλο που έχει γίνει μια σειρά τεχνικών έργων, αποσπασματικά τα περισσότερα και με τεράστιο κόστος για να καλυφθούν αυτές οι επείγουσες ανάγκες, τα περισσότερα από αυτά δεν αξιοποίησαν επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα για ήπιες και βιώσιμες λύσεις και πολλές φορές συντηρούν ή και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αναφέρθηκε στην  «Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου» που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 ξεκίνησε και η οποία συμβασιοποιήθηκε το 2019, αλλά η υλοποίησή της δεν έχει προχωρήσει, ούτε συμπληρωθεί και επικαιροποιηθεί επαρκώς για να καλύπτει και τις περιοχές που εν τω μεταξύ υπέστησαν σοβαρά ζητήματα διάβρωσης.

Για τους λόγους αυτούς και μεταφέροντας την τεράστια ανησυχία των κατοίκων και των επαγγελματιών, ρώτησε τον Υφυπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει  άμεσα ώστε  να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις με βάση τη Μελέτη, αλλά και οι αναγκαίες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα και χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής σημείωσε ότι η απάντηση του Υφυπουργού ήταν γενικόλογη περιορίζοντας τη συζήτηση στις καθυστερήσεις των διαδικασιών ολοκλήρωσης των μελετών και όχι στην ουσία της έναρξης των εργασιών, την  στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία τους καταρρέουν αφού απειλείται άμεσα η  ασφάλεια των κατοίκων και των επιχειρήσεων ενώ όλο και περισσότερες περιοχές απειλούνται από τη διάβρωση. 

Τόνισε, εξάλλου, ότι οι τοπικές κοινωνίες που πλήττονται θέλουν «να ακούσουν πράγματα τα οποία είναι συγκεκριμένα, αλλά και που μπορούν να υπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά  τις καθημερινές τους ανάγκες». Τέλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε και πάρα πολλά άλλα έργα υποδομής τα οποία είχαν γίνει από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως η Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών, ο προαστιακός σιδηρόδρομος προς Αίγιο και προς Λουτράκι, πληθώρα αντιπλημμυρικών έργων και αποζημιώσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα, έργα αγροτικής οδοποιίας, κλπ. Επομένως, το Υπουργείο οφείλει και πρέπει να εγκύψει και να προχωρήσει άμεσα τα έργα αποκατάστασης. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση αναλυτικά στον βίντεο που ακολουθεί: