Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βέλου-Βόχας για την άμεση στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή και το αρμόδιο Υπουργείο, η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βέλου-Βόχας.

Με την επιστολή του, ο πρόσφατα ιδρυθείς Σύλλογος της Κορινθίας, αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών και ζητά την άμεση συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω κλιματικών, οικονομικών και άλλων συγκυριών.

Οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το εισόδημά τους, με τις απώλειες να εκτιμώνται σε τριάντα (30) εκατομμύρια Ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνουν τις δυσμενείς και ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το 2019 και μετά, με καύσωνες, παγετούς αλλά και δραματική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 40% – 70%, με συνέπεια ο υδροφόρος ορίζοντας να έχει σχεδόν στερέψει.

Επιπλέον, εστιάζουν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ενέργειας, με παράλληλη μείωση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας, δεδομένα που καθιστούν δύσκολη και επώδυνη την επιβίωση των αγροτών και τονίζουν την μεγάλη αδικία που συνιστά να μείνουν εκτός κρατικών ενισχύσεων (de minimis) τα επιτραπέζια σταφύλια.

Ζητούν, τέλος, την ΑΜΕΣΗ στήριξη της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν, εφόσον δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη πίστωση χρόνου.