Γ. Ψυχογιός: Ο χώρος μας παλεύει πάντα απέναντι στον εκφασισμό της πολιτικής και της κοινωνίας (βίντεο)

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel με τον Γ. Μελιγγώνη.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που βάζει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Γ. Ψυχογιός δήλωσε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη εδώ και μέρες και μάλιστα «κάναμε και ένα βήμα πίσω» ώστε να φτάσουμε στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και συγκεκριμένα στην πρόταση Αλιβιζάτου-Κοντιάδη με τα άρθρα 187 και 187 Α για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πάνω στα οποία θα μπορούσε να χτιστεί μια κοινή γραμμή, η οποία θα ήταν και συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι προβληματική καταρχήν συνταγματικά γιατί αν καταπέσει στη συνέχεια μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική του φασιστικού μορφώματος αντί να την καταπολεμήσει. Η πρόταση είναι επίσης ασαφής και γενική και οδηγεί σε παρερμηνείες και καταχρήσεις και ενδεχομένως στη συνέχεια στη θεωρία των δύο άκρων. Δεν μπορούμε να αφήνουμε σε ένα δικαστήριο να κρίνει την ουσία πάνω σε τόσο διευρυμένες και διασταλτικές διατυπώσεις για τις απαγορεύσεις κομμάτων.

Η πρόταση της κυβέρνησης έχει και μικροπολιτική στόχευση, εφόσον έρχεται τώρα πριν τις εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή να καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνομιλούσε με την «σοβαρή» Χρυσή Αυγή, που με την πολιτική και ρητορική της την γιγάντωσε χωρίς να κινήσει καμιά διαδικασία μέχρι να δολοφονηθεί ο Φύσσας, ενώ είχαν γίνει πριν κι άλλα πολύ σοβαρά εγκλήματα.

Δήλωσε ξεκάθαρα ότι όλοι θέλουμε να μην έρθει η Χρυσή Αυγή με άλλο προσωπείο και άλλο μανδύα, είτε με τους καταδικασμένους ηγέτες τους είτε με άλλα μέλη τους. Για αυτό στην αρχική πρότασή μας βάλαμε δικλείδες με την αναφορά μας στον αντιρατσιστικό νόμο του 2014 που ψήφισε και η ΝΔ και με τον οποίο κατονομάζονται τα ναζιστικά και τα ρατσιστικά εγκλήματα που έχουν στο καταστατικό τους ή προκαλούν βία ή τέλεση σχετικών πράξεων. Πρόκειται για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο απαγόρευσης που είναι σαφής και στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις, κόμματα ή άλλα μορφώματα.

Τόνισε, εξάλλου, για την κυβέρνηση ότι υιοθετεί άθλιες και αυταρχικές πρακτικές για να «περάσει» άθλιες και άδικες πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα, καθώς σχεδόν όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί πολύ σοβαρά.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μείωσε τις ανισότητες και καταπολέμησε τον εκφασισμό της κοινωνίας με τις πολιτικές και τη ρητορική της, ενώ προστάτευσε πλήρως την πρώτη κατοικία ενισχύοντας το Νόμο Κατσέλη με το Νόμο Σταθάκη και επιβάλλοντας στα funds, με το Νόμο του 2015, υποχρεωτικό συμβιβασμό με τις πραγματικές δυνατότητες του δανειολήπτη και, βέβαια, την φορολόγησή τους, που με το Νόμο Σημίτη του 2023, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει διαλύσει κάθε προστατευτική δικλείδα για τους πολίτες με αποτέλεσμα να δρουν ανεξέλεγκτα.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με προγραμματική και κινηματική παρουσία δίπλα στην κοινωνία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον μεγαλειώδη αγώνα των καλλιτεχνών για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=DBHvMs9STOc