Σημεία από την παρουσία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού στην εκπομπή “Χωρίς Χρώμα” του ΑΡΤ με τον Γιώργο Βαθιώτη και τη Μαύρα Σαραντοπούλου

29/09/2022

Για την μελέτη Λύτρα και την πανδημία:

 • Ένα ύφος πιο μετρημένο, ή μια αυτοκριτική, δεν θα έβλαπτε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καταλάβει τι λέει η μελέτη του κου Λύτρα. 
 • Χρειάζεται θράσος να λέει η κυβέρνηση ότι προσπαθούμε να κάνουμε εύκολη αντιπολίτευση, αν ήταν η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε όταν ήταν, τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. και οι βουλευτές της ΝΔ θα έκαναν τα ίδια όπως έκαναν με τη συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό και τόσα άλλα ζητήματα
 • Η υποστελέχωση και οι ελλιπείς υποδομές είναι τα βασικά αίτια αυτών που δείχνει η μελέτη και είναι οι δύο τομείς που η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ή έκανε τα αντίστροφα από αυτά που έπρεπε. Όχι μόνο δεν προσέλαβε γιατρούς και δεν αναβάθμισε τις υποδομές αλλά έδωσε ως δώρο στους κλινικάρχες τα εύκολα περιστατικά, γιατί όλα τα δύσκολα στο δημόσιο νοσοκομείο έμειναν, και μάλιστα με τιμολογιακή πολιτική σκανδαλώδη.
 • Στο νοσοκομείο της Κορίνθου αλλά και σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας, αφέθηκαν γιατροί από άλλες ειδικότητες να λειτουργούν τις κλίνες covid και μάλιστα χωρίς να έχουν πληρωθεί οι άνθρωποι μετά από τόσους μήνες.
 • Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας 
 • Και βέβαια να αναγνωρίσουμε το έργο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίοι έχουν κάνει 

Για την ακρίβεια σε ενέργεια και αγαθά

 • Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το 10ετές ομόλογο είναι στο 4,8 με 5,1% γεγονός που θυμίζει άλλες εποχές, όμως ο πληθωρισμός ο οποίος βρίσκεται στο 11,5% και είναι κατά 2 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι αυτός που συμβάλλει στο να αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές στα τρόφιμα, στα καύσιμα και την ενέργεια.
 •  Ξεχνά πάντα να αναφέρει η ΝΔ ότι το γεγονός πως δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, για το οποίο καυχιέται, οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο από τα μνημόνια.
 • Οι πανηγυρισμοί για τους αριθμούς ηχούν ως παράκρουση γιατί το θέμα είναι σε ποιους κατευθύνονται και ποιοι κερδίζουν από την πολιτική που ασκείται. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι περίπου το 30% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 
 • Το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει είναι 9,3 δις σε ότι έχει να κάνει με τις δαπάνες και 3,7 δις σε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα. Η διαφορά με την ΝΔ είναι ότι αυτά τα 5,5 δις εμείς τα κατευθύνουμε στους πολλούς, σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι στις τσέπες των λίγων και ισχυρών για να αισχροκερδούν.
 • Οι 120 δόσεις είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, με κούρεμα, ή και διαγραφή, των οφειλών της πανδημίας, η ανακατεύθυνση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, η λειτουργία της αναπτυξιακής τράπεζας που είναι ένα κρίσιμο και σημαντικό εργαλείο για την αγορά και την οικονομία, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο λόγω της μνημονιακής δέσμευσης δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε στην προηγούμενη θητεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό
 • Πρέπει να εγκύψουμε στο ενεργειακό, να ελαφρύνουμε τους καταναλωτές, να μπουν επιτέλους όρια. Πρέπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα να εφαρμοστεί στα κατώτατα όρια της Ευρώπης,  να μειωθούν τα αφορολόγητα όρια. 
 • Αυτά και άλλα μέτρα στήριξης που έχουν να κάνουν κυρίως με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η δική μας πρόταση για να βγει η κοινωνία από το τέλμα.

Για την αίθουσα Μανώλης Γλέζος του ΕΚ

 • Μην ξεχάσουμε ότι σήμερα δόθηκε το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου και είναι τιμή για τη χώρα, την εθνική αντίσταση και τους αγώνες για δημοκρατία

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά αποσπάσματα στο παρακάτω βίντεο