Ο Γ. Ψυχογιός για τον θάνατο του Sheheryaar Ahmed στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου

Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του 24χρονου πρόσφυγα

ΔΗΛΩΣΗ

 

Όλες οι ζωές μετράνε το ίδιο! Η έλλειψη γιατρού στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου και η επ’ αόριστον κράτηση οδηγούν σε ανθρώπινες τραγωδίες, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ακόμα ένας θάνατος κρατούμενου σε ΠΡΟΚΕΚΑ τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε την αυτοκτονία ενός 24χρονου Κούρδου το 2021 στην Κόρινθο, για την οποία είχε γίνει πληθώρα παρεμβάσεων. Το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου με περίπου 1.000 κρατούμενους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟ εδώ και πάνω από 4 μήνες! Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο και είναι τεράστια…

Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει με τον πιο δεικτικό τρόπο τους κινδύνους που δημιουργούνται τόσο από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού -λόγω της απαξίωσης του προγράμματος Philos που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- όσο και από την αδικαιολόγητα παρατεταμένη παραμονή ανθρώπων σε καθεστώς διοικητικής κράτησης (ακόμα και για 18 ή και παραπάνω μήνες), γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση είναι στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ και καιρό, όπως και για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν.

Ζητάμε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του Sheheryaar Ahmed, να ενισχυθούν οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου -και σε όλη τη χώρα-, να δοθούν κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και να εφαρμόζεται η διοικητική κράτηση ως έσχατο μέτρο (με όριο τους 6 μήνες όπως ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), κατόπιν επαρκούς αιτιολόγησης κι εξάντλησης ηπιότερων μέτρων.

Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές γύρω μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα ΠΡΟΚΕΚΑ που η κατάστασή τους, εκτός των άλλων, εκθέτει τη χώρα μας στους διεθνείς οργανισμούς, να προχωρήσει μια εθνική στρατηγική ένταξης μεταναστών σε εργασία, εκπαίδευση, κλπ. με δικαιώματα και υποχρεώσεις κι όχι με ανθρώπους που κρατούνται επ’ αόριστον ή είναι “αόρατοι”.