Γ. Ψυχογιός : Από τέλη Φεβρουαρίου, καλοκαίρι οι αποζημιώσεις για Daniel. Τίποτα για την ακαρπία της ελιάς

Συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, σε συνέχεια επισκέψεων σε κατεστραμμένες καλλιέργειες και συναντήσεων με  παραγωγούς αμπελοειδών,  οπωροκηπευτικών, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών της Κορινθίας,  για τις τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία “Daniel”, καθώς και για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας.

 

– Ο Νομός Κορινθίας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από κλιματικά φαινόμενα όπως ανομβρία, άκαιρες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, που έχουν πλήξει σοβαρά και εκμηδενίσει το εισόδημα των παραγωγών.

– Οι δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη του 2023 και ειδικά οι συνεχόμενες ασθενείς βροχές, ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου για τα αμπελοειδή. Επιπλέον, οι επιπτώσεις του καύσωνα που ακολούθησε, με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες οινοποιήσιμου και επιτραπέζιου σταφυλιού, καθώς και της κορινθιακής σταφίδας. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με την κακοκαιρία “DANIEL”, που είχε ως χαρακτηριστικό τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις.

– Η μεγάλη μείωση της παραγωγής, το αυξημένο κόστος καλλιέργειας σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα οδήγησαν σε εκμηδένιση του εισοδήματος των παραγωγών, το οποίο έχει τεράστια οικονομική επίπτωση όχι μόνο στους ίδιους, που αδυνατούν να υλοποιήσουν τα ΠΑΑ στα οποία έχουν ενταχθεί, αλλά συνολικά στο Νομό Κορινθίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως αρκετοί νέοι αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και τις περιουσίες τους ή σκέφτονται να το κάνουν αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

– Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την κοινωνική αλυσίδα. Πρωτίστως στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, καθώς η Κορινθία τροφοδοτεί την Αττική και άλλες περιοχές.

– Στο αίτημα για παράταση των εισφορών και της ασφαλιστικής ικανότητας των αγροτών μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε να μη μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως έγινε σε άλλες περιοχές, δεν υπήρξε καμία απάντηση και δέσμευση από τον Υφυπουργό. Όπως καμία απάντηση δεν υπήρξε και ως προς την παράταση για όσους κινδυνεύουν να “χάσουν” προγράμματα του ΠΑΑ που έχουν ενταχθεί λόγω έλλειψης ρευστότητας.

– Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα πορίσματα θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Μαρτίου και η καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι το καλοκαίρι, μια διαδικασία που θα έπρεπε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των βουλευτών, Υπουργών και παραγόντων της ΝΔ Κορινθίας, να  έχει   ολοκληρωθεί από τα τέλη   Φεβρουαρίου, με τους   παραγωγούς όλο  αυτό  το  διάστημα   να αντιμετωπίζουν   ζητήματα   επιβίωσης πλέον.

– Ο κ. Ψυχογιός, αφού υπενθύμισε τις σημαντικές ενισχύσεις de minimis που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε χορηγήσει στους παραγωγούς για μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ αίτια, τόνισε ότι η κατάσταση για τους αγρότες της Κορινθίας είναι τραγική και δεν τους καλύπτουν υποσχέσεις, δεσμεύσεις της ΝΔ και εκατομμύρια που δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς, δίνουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, δεν πληρώνονται στην ώρα τους γιατί δεν τηρείται επαρκώς ο Νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις 60 μέρες, βλέπουν ελληνοποιήσεις παντού και αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κόστος παραγωγής.

– Τέλος, στο αίτημα του κ. Ψυχογιού για αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίζει τους παραγωγούς για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, όπως η ακαρπία της ελιάς, ο Υφυπουργός είπε ότι έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις και αναμένονται απαντήσεις.