Γ. Ψυχογιός: Δείκτης της Δημοκρατίας μας και κατάκτηση αγώνων να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι

Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και αναπληρωτή τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

 • Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ένα βήμα ως προς τις προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα, χρειάζονται βελτιώσεις για να είναι ο γάμος δυνατός για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου όπως ισχύει σε 15 χώρες της ΕΕ και σε 20 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 • Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νόμου το 2022 και το επαναφέραμε τώρα, το οποίο αξιοποιεί τις καλύτερες πρακτικές και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΣτΕ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και είναι δικαιώματα που αφορούν όλους, γιατί όταν υπάρχουν περικοπές και παραβιάσεις δικαιωμάτων σε μια ομάδα, τότε γρήγορα έρχεται σε όλη την κοινωνία.
 • Πρέπει να κάνουμε περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης, στην κατεύθυνση της ανθρώπινης χειραφέτησης, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Άλλωστε, στο ίδιο το Σύνταγμά μας δεν υπάρχει ρητό έρεισμα απαγόρευσης γάμου ομόφυλων, το δε άρθρο 21, αν συνδυαστεί με το άρθρο 9, δεν μας δεσμεύει όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα κείμενα άλλων χωρών. Αλλά και το ίδιο το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή δείχνει πραγματικά το δρόμο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών.
 • Ο γάμος για το κράτος και για εμάς εδώ ως λειτουργούς της Πολιτείας είναι μία διμερής συμφωνία, μία πράξη του αστικού δικαίου, αποτελεί ζήτημα δικαιωμάτων και ισονομίας και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
 • Το να αναγνωριστούν, λοιπόν, γονεϊκά δικαιώματα σε ήδη υπάρχουσες οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ όπου ο μη βιολογικός γονέας είναι μέχρι σήμερα αόρατος για το νόμο και δεν έχει νόμιμη σχέση με τα παιδιά θα είναι αποκατάσταση μιας αδικίας δεκαετιών. Μία από αυτές παρουσίασε και η κυρία Απέργη από το ΣΥΔ, με πραγματικό περιστατικό.
 • Για εμάς η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο αποτελεί θέμα αρχής. Είναι φυσική συνέχεια μιας δέσμης προοδευτικών μεταρρυθμίσεων του διαστήματος ’15-’19 με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από όλους, την άρση διακρίσεων στην εργασία, τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
 • Οι φορείς στη διαδικασία των Επιτροπών μάς διαφώτισαν πως αν συνεχιστούν οι διακρίσεις και ο θεσμικός αποκλεισμός, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία θα είναι πολύ άσχημες. Δεν είναι το φύλο του γονέα που καθορίζει την ποιότητα της παρεχόμενης αγάπης και φροντίδας, αλλά η σταθερότητα της οικογενειακής δομής και ότι υπάρχουν δεδομένα ότι το εκτός πλαισίου επηρεάζεται την ποιότητα ζωής των παιδιών.
 • Η έννοια της οικογένειας δεν πλήττεται από ρυθμίσεις που δίνουν αυτονόητη ορατότητα στα παιδιά και τους γονείς που μέχρι τώρα ήταν αόρατοι. Πλήττεται τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, την τεράστια αύξηση στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, την ανεξέλεγκτη βία και ένταση μεταξύ ανηλίκων, τις γυναικοκτονίες που πληθαίνουν συνεχώς, την έλλειψη προστασίας σε παιδιά όπως η δωδεκάχρονη στον Κολωνό, την ελάχιστη βάση εισαγωγής που γίνεται ελάχιστη βάση πληρωμής -και δεν θα το καταφέρετε αυτό- αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από φαινόμενα σαν τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
 • Όταν πατάτε σε δύο βάρκες, ξέρετε τι λέει ο λαός για αυτή την περίπτωση, πέφτεις στο νερό, λέει ο λαός κι εσείς ακροβατείτε μεταξύ του κέντρου και της ακροδεξιάς σε ένα νομοσχέδιο αλλά αυτό δεν βγάζει από πάνω σας και την δημόσια συζήτηση, το ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στήριξαν 4 πολιτικές ομάδες.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει μικροπολιτική με ταυτοτικά ζητήματα, όπως δεν κάναμε βήμα πίσω ως κυβέρνηση, ενώ εσείς χύνατε δηλητήριο στην ελληνική κοινωνία όταν φέρναμε το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα νομοθετήματα.
 • Το νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία νίκη του κινήματος το οποίο επί χρόνια παλεύει με πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά και νίκη και της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου που έχει δώσει τόσο μεγάλες μάχες και ιδεολογικά και πολιτικά, για έναν κόσμο που πραγματικά χωράει πολλούς κόσμους.