Για ένα δίκαιο σύστημα κτήσης ιθαγένειας, για κοινωνία συμπερίληψης κι όχι αποκλεισμών

Φωτογραφίες από Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

Πριν λίγες μέρες, μια ακόμη διαδικασία εξετάσεων για την κτήση ελληνικής Ιθαγένειας διεξήχθη στην Κορινθία και σε όλη τη χώρα. Για ακόμα μια φορά χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται επί χρόνια ή και δεκαετίας στην Ελλάδα, κλήθηκαν να πετύχουν σε κάτι που η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταστήσει σχεδόν ακατόρθωτο.

Κι αυτό γιατί, ακόμα κι αν οι υποψήφιοι πετύχουν τον στόχο του 70% και πάνω στις ερωτήσεις των εξετάσεων που κινούνται πολύ μακριά από την απόδειξη των δεσμών με τη χώρα, παραμένουν οι πολύ αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με το εισόδημα και τη σταθερή εργασία, το οποίο μπορεί να “πιάσει” ένα μικρό ποσοστό, όχι μόνο των υποψηφίων, αλλά και συνολικά των πολιτών της χώρας.

Υπηρετώντας σταθερά το δόγμα μιας, δήθεν, αυστηρής, αλλά κατ’ ουσίαν μιας πολιτικής πολλαπλών αποκλεισμών έως και θεσμικού ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερους «αόρατους», μετατρέπει βασικά δικαιώματα σε πολυτέλεια για λίγους, όπως κάνει και για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το οπισθοδρομικό και ιδεοληπτικό πλαίσιο που δεν το συναντάει κανείς πουθενά σε σύγχρονα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου και να εισαγάγει ένα πραγματικά δίκαιο και ρεαλιστικό σύστημα απόδοσης ιθαγένειας χωρίς ταξικά κριτήρια, «κόφτες», πανάκριβα παράβολα και πολλαπλά εμπόδια με στόχο να αποτρέπονται ακόμα και γονείς παιδιών δεύτερης γενιάς – που με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεμελίωσαν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια – να καταθέσουν αίτηση.

Να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης, της οποίας ανώτατο στάδιο είναι η κτήση ιθαγένειας. Μιας πολιτικής που θα στοχεύει στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους, σε κοινωνίες συμπερίληψης και συνοχής.

Κι αυτό είναι προς όφελος όλων και του ίδιου του ελληνικού Κράτους.

Σε αυτή τη βάση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα σύστημα απόδοσης Ιθαγένειας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις κι ανάγκες, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών σε προσωπικό και μέσα.