Γ. Ψυχογιός: Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κανονικοποιούνται η παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και οι φυλακές ψυχών εντός κι εκτός ΕΕ.

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησε για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον Γιώργο Κυρίτση, ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη.

  • Το νέο Σύμφωνο αναιρεί κατακτήσεις που εδραιώθηκαν μέσα από το αίμα και τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου και αποτυπώθηκαν κυρίως στη Συνθήκη της Γενεύης, για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η σημερινή είναι μια Ευρώπη με τη λογική του σκαντζόχοιρου. Είναι άλλο πράγμα να έχει κανόνες και δικλείδες ως προς την εφαρμογή του δικαίου και άλλο να γίνονται απαράδεκτες εκπτώσεις σε μια Ευρώπη-φρούριο με χώρες πρώτης υποδοχής στο ρόλο της αποθήκης ψυχών και της ασπίδας της ΕΕ.
  • Με τον πιο θεσμικό τρόπο το έχουμε αναδείξει και στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή με τον Κώστα Αρβανίτη που συνεργαστήκαμε στο κομμάτι αυτό.
  • Η βασική επιδίωξη του νέου Συμφώνου είναι να μείνουν οι πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ακόμη και αν συνεχίσουν τα ναυάγια και θα χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο, ακόμα κι αν η αλληλεγγύη εφαρμόζεται a la carte από ορισμένα κράτη-μέλη όταν πρόκειται για αγροτικές επιδοτήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης αλλά όχι όταν πρόκειται για μετεγκαταστάσεις προσφύγων κοινές πολιτικές για την υποδοχή, για το άσυλο, ακόμα και τις επιστροφές.
  • Η πολιτική σκηνή με ευθύνη της ΝΔ, κυρίως, ρέπει προς την ακροδεξιά, απευθύνεται προς το ακροδεξιό ακροατήριο και μετατοπίζεται σε όλο και πιο συντηρητικές απόψεις κάτι το οποίο μας προσβάλλει όλους και κυρίως προσβάλλει βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης που είναι καταγεγραμμένες στις ιδρυτικές συνθήκες της. Δίνουμε μάχη καθημερινά μέσα κι έξω από τη Βουλή απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό
  • Στην ουσία απαξιώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εδώ έρχεται η κρίση δημοκρατίας στην Ευρώπη, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγήκε πολύ πιο προοδευτικά και πολύ πιο κοντά σε αυτά που έπρεπε να πρεσβεύει η Ένωση. Επικράτησε η ιδέα μιας Ευρώπη που φοβάται τη σκιά της μέσα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, αναιρώντας πολλά από αυτά που το Ευρωκοινοβούλιο είχε κατακτήσει με συνεργασία Αριστεράς, Ευρωσοσιαλιστών, Πρασίνων και κάποιων από το Renew.
  • Πλέον δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη, ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να μην έχουν καμία υποχρέωση επιμερισμού, να αφήνονται οι ήδη εξαθλιωμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν στα κέντρα κράτησης και στις κλειστές ελεγχόμενες δομές με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
  • Η ΝΔ βγάζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό από το καπέλο της μόνο όταν θέλει να το «πουλήσει» πολιτικά και να προσελκύσει ένα κοινό με συντηρητικά αντανακλαστικά κατά τα άλλα δεν την ενδιαφέρει.
  • Θα πρέπει να αντιληφθεί η κοινωνία πως ό,τι γίνεται στους ανθρώπους αυτούς, οποιεσδήποτε παραβιάσεις στα δικαιώματά τους πάρα πολύ γρήγορα θα έρθουν και για τους υπόλοιπους. Όπως έγινε με την υγεία, με τα εργασιακά δικαιώματα, με την ακρίβεια. Κανονικοποιείται σταδιακά η παραβίαση των κεκτημένων, νομιμοποιείται η παρανομία και η αθλιότητα.