Γ. Ψυχογιός: Είμαστε με το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά, στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.89 και στην εκπομπή “Πολιτική Αθήνα” με τον Γιώργο Μελιγγώνη, ήταν καλεσμένος ο βουλευτής Κορινθίας και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός, ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη.

  • Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα από τα κομβικά θέματα που κρίνουν εκλογές, δημιουργούν συσχετισμούς, χωρίζουν κοινωνικές ομάδες. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να το δούμε ως ένα πολυσύνθετο ζήτημα, όπως και είναι. Τέτοιου είδους προτάσεις τύπου Μελόνι όχι μόνο λύσεις δεν αποτελούν, αλλά μας γυρίζουν πολύ πίσω . Και μάλιστα εκεί που βγαίναμε από τα συντρίμμια, τις καταστροφές και το αίμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αυτές βάλλουν ευθέως κατά της Συνθήκης της Γενεύης για το δικαίωμα στο άσυλο.
  • Η δημόσια ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων για τα δικαιώματα, διαδραματίζει τεράστιο ρόλο και πρέπει να πυκνώσει από όλες τις πλευρές. Στη σημερινή συγκυρία έχει μεγάλη αξία να βρίσκεσαι στο δημόσιο χώρο με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, κινηματικές δράσεις που αναδεικνύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί μας αφορούν όλους και πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο η θεσμική κατοχύρωση, την οποία στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αφού εμείς  ανοίξαμε το δρόμο. Χρειάζεται και κοινωνική εγρήγορση, να παίρνουμε θέση, να αντιδρούμε σε όλα όσα συμβαίνουν στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας,  ώστε να δίνουμε στον κόσμο θετικά μηνύματα και πρότυπα.  Καταδικάζουμε το  περιστατικό ομοφοβίας, τρανσφοβίας που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα απαράδεκτο σκηνικό.
  • Υπήρξαν πολλά «φάλτσα», κάποιες από τις τοποθετήσεις ήταν ακραία ρατσιστικές, θα έλεγα σκοταδιστικές, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Σε βαθμό που κάποιοι από εμάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέχαμε να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Υπάρχει μια πλευρά της νεολαίας, της κοινωνίας, των εργαζόμενων που θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Και πρέπει να τους υπερασπιστούμε. Είμαστε στη σωστή πλευρά στης ιστορίας.
  • Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το ψήφισμα που διακινήθηκε μέσα από το διαδίκτυο και συγκέντρωσε τις υπογραφές 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων ώστε να πάμε σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για συγκεκριμένα αντικείμενα, τον οποίο πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Και ορίζει ότι η συγκέντρωση περισσότερων από 500 χιλιάδων υπογραφών, υποχρεώνει την εκάστοτε κυβέρνηση  να δεχθεί πρόταση νόμου από  τους υπογράφοντες. Ήταν μάλιστα από τα λίγα που δέχθηκε τότε κι η Νέα Δημοκρατία ως αναθεωρητική Βουλή.