Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωσή του από την Κυβέρνηση

Στις 03.11.2023 20 βουλευτές/τριες  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Ένα πρότυπο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρετίστηκε διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική, με την κυβέρνηση της ΝΔ να το ξηλώνει σχεδόν ολοκληρωτικά πριν από ένα χρόνο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, να μας πει πόσες θέσεις έχει το πρόγραμμα και πόσες από τις θέσεις αυτές είναι διαθέσιμες, αν υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση του αριθμού των θέσεων του προγράμματος σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες, να σταματήσει να έχει άλλη γραμμή στην Ευρώπη και άλλη στο εσωτερικό της χώρας.

Πρέπει όμως να ενημερώσει τους πολίτες και με ποια διαδικασία ορίστηκαν οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ21» και ποιοι είναι αυτοί, καθώς κατά το παρελθόν είχαν αποκλειστεί από το πρόγραμμα τόσο οι ΟΤΑ, όσο και οργανώσεις με τεράστια εμπειρία στο θέμα, για να εισέλθουν φορείς που άλλαξαν σκοπό και καταστατικό σε μία νύχτα.

Τέλος, για το πρόγραμμα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου, το λεγόμενο «Στήριξη», οφείλει να απαντήσει αν και υπό ποια μορφή παρέχονται ειδικές συνθήκες υποδοχής σε ευάλωτους αιτούντες διεθνή προστασία, ποιες είναι οι ακριβείς προδιαγραφές και πότε προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας του.