Κατάθεση Αναφοράς με πρωτοβουλία του Γ. Ψυχογιού για τον θάνατο κρατούμενου στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατατέθηκε Αναφορά με την οποία ζητείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εξασφαλίσει το Υπουργείο ότι θα είναι ο τελευταίος θάνατος κρατουμένου αυτός του Ινδού στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, που κατέληξε μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επειδή, όπως καταγγέλλουν οι συγκρατούμενοί του, δεν του δόθηκε καμία φαρμακευτική αγωγή και να αναζητηθούν τα αίτια της καταγγελλόμενης καθυστέρησης.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

 

Θέμα: «Να εξασφαλίσει το Υπουργείο ότι θα είναι ο τελευταίος θάνατος κρατουμένου και να αναζητηθούν τα αίτια της καταγγελλόμενης καθυστέρησης»

Οι κάτωθι υπογράφοντες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτουν ως αναφορά δημοσίευμα του ιστότοπου naftemporiki.gr σύμφωνα με το οποίο οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι ο θάνατος του Ινδού που κατέληξε μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επήλθε επειδή δεν του δόθηκε καμία φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που νεαρός άνθρωπος πεθαίνει όντας κρατούμενος σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Είχε προηγηθεί το περιστατικό του 44χρονου μετανάστη από την Γουινέα στο Κέντρο Κράτησης της Κω και εκείνο του 24χρονου Κούρδου στο αντίστοιχο της Κορίνθου, τον Μάρτιο του 2021.

Με την κατάθεση της παρούσης καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει ώστε να εφαρμόζεται η κράτηση ως κατ’ εξαίρεση μέτρο και όχι ως κανόνας, σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δϊκαιο, μόνο για τον ελάχιστο, απολύτως αναγκαίο χρόνο, πάντα κατόπιν ατομικής και επαρκώς αιτιολογημένης απόφασης που να την αιτιολογούν αλλά και να παραθέτουν όλα τα ηπιότερα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν χωρίς επιτυχία. Αλλά και να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθεί το ιατρικό, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό του προγράμματος PhillosII και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

 

Επισυνάπτεται: Το σχετικό δημοσίευμα του ιστότοπου της Ναυτεμπορικής

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2023

 

Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κοντότολη Μαρίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Τσακαλώτος Ευκλείδης