Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ψυχογιός, Παναγιωτόπουλος, Λινού στο πλευρό των νοσοκομειακών του Philos

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός και Αθηνά Λινού, παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Υγείας οι συμβασιούχοι υγειονομικοί του «υποέργου 4» του προγράμματος PhilosII.

Οι βουλευτές δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους/ες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διεκδικώντας την αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργεί η αλλαγή του συστήματος για τις ιατρικές ειδικότητες και ιδίως στους εργαζόμενους του προγράμματος Philos II. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι επί χρόνια, και συχνά σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας, στήριξαν τον προσφυγικό πληθυσμό που χρειάστηκε να μεταβεί σε κάποια από τις δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας αλλά και παρείχαν ενίσχυση στα ίδια τα νοσοκομεία, γεγονός που αναγνωρίζεται κι από τους σημερινούς διοικητές τους.

Η πρόωρη και άδοξη λήξη του προγράμματος Philos, που θεμελιώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ξηλώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι μόνο μια απώλεια προσωπικού με σημαντική εμπειρία και ειδίκευση, προσωπικού που ειδικότερα στην πανδημία ενέργησε με πολύ υψηλό επίπεδο αυταπάρνησης, χωρίς υλικό και μέσα προστασίας. Είναι και η επόμενη φάση ενός οργανωμένου σχεδίου που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και θέλει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο «κρυμμένους» και «αόρατους» από την κοινωνία μέσα στις περίκλειστες, πια, δομές, καθώς ο στόχος είναι η όποια φροντίδα υγείας τους αφορά να παρέχεται (ανεπαρκώς) μόνο εντός των δομών.

Τόνισαν για ακόμα μια φορά, όπως έχουν κάνει επανειλημμένως και μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, πως προγράμματα όπως το Ιπποκράτης που διαδέχεται το PhilosII πρέπει να υλοποιούνται από φορείς που ανήκουν στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και κάλεσαν την Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η αποκοπή της φροντίδας υγείας από την επιδημιολογική επιτήρηση.

Κατέληξαν ότι η μάχη των εργαζόμενων είναι μια μάχη για όλη την κοινωνία και θα συνεχιστεί!