Ψυχογιός – Παναγιωτόπουλος: Να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Philos, να ανταμειφθεί η εμπειρία και προσφορά των εργαζομένων, να παραμείνει σε δημόσιο φορέα η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι τομεάρχες Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Ψυχογιός, και Υγείας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του προγράμματος Philos.

Το πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του. Θα είναι ένα ακόμη πετυχημένο πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απειλείται με διακοπή.

Οι τομεάρχες, αφού άκουσαν τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής», τόνισαν πως είναι πολύ κρίσιμο να συνεχιστεί το Πρόγραμμα, διότι έχει ως αντικείμενο την κάλυψη των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε Δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και δομές υγείας, αλλά και την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πεδίο, που, αφενός, ενισχύει το επίπεδο της δημόσιας υγείας συνολικά και, αφετέρου, αποσυμφορίζονται οι δευτεροβάθμιες δομές του ΕΣΥ, όπως τα Νοσοκομεία της χώρας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση των δύο τομεαρχών ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή, καθώς είναι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ότι το πρόγραμμα αυτό, όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί και να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζόμενων, αλλά πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιο φορέα και, βέβαια, να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα, καθώς αφορά κυρίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός με τους/τις εργαζόμενους/ες που ζητούν τα αυτονόητα κι έχουν κάνει υπέρβαση όλα αυτά τα χρόνια – και μέσα στην πανδημία – καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ένα πεδίο που πάντοτε θα υπάρχει, ιδίως τώρα με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ που μετατρέπει επίσημα τη χώρα μας σε φυλακή και αποθήκη ψυχών.