«Στόχος σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι να «γκρεμιστεί» η κυριαρχία και η αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική ανατροπή που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος», ξεκαθαρίζει ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός.

Προς τούτο, θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «κύριο και βασικό πυλώνα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων». Ταυτόχρονα, κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «έχει την ευθύνη», «να πείσει», την κοινωνία ότι, «αυτό που λέμε για εναλλακτικό σχέδιο, δεν είναι απλά μια καλύτερη διαχείριση, είναι μια αλλαγή πολιτικής και για να γίνει αυτό χρειάζεται να επανακτήσουμε γείωση με την κοινωνία, τους φορείς και τα κινήματα».!

“O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασικός πυλώνας της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων”

Τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θεωρείτε εφικτή την πλήρη ανατροπή όπως δηλώνει και ο πρόεδρός σας, Στέφανος Κασσελάκης;

Στόχος σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι να «γκρεμιστεί» η κυριαρχία και η αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική ανατροπή που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ο κύριος και βασικός πυλώνας της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα, να είναι ενισχυμένος ώστε να αναδείξει δυναμικά την εναλλακτική του πρόταση, να δώσει στον κόσμο αυτοπεποίθηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι είναι εφικτή η νίκη απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε αυτό τον αγώνα, πρέπει να βγούμε δυναμικά, πόρτα-πόρτα αλλά και στους μαζικούς χώρους, εργασιακούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς με το πρόγραμμα και τις αξίες μας, για να φανεί ξεκάθαρα στην κοινωνία ότι αποτελούμε δύο κόσμους, δεν είναι όλοι ίδιοι, καθώς και να αποτελέσουμε το ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, του κοινωνικού αυτοματισμού που κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κυρίως, λόγω της αύξησης των ανισοτήτων, της φτωχοποίησης του κόσμου, της απαξίωσης των θεσμών και του κράτους δικαίου, αλλά και μιας ρητορικής αποκλεισμών πολλές φορές και μίσους απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πρέπει, όμως, να κάνουμε αυτή την πρότασή μας κατανοητή, απλή και με σαφές πολιτικό στίγμα, τι και πώς θέλουμε να αλλάξουμε αλλά και γιατί, με ποιον τρόπο, το σχέδιό μας για την στήριξη των πολλών που η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχώς τορπιλίζει προς όφελος λίγων και σχυρών. Και η Ευρώπη είναι πάντα για μας ένα πεδίο διεκδικήσεων για την κατοχύρωση και διεύρυνσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.


Στις αρνητικές συνέπειες του Ουκρανικού πολέμου στην οικονομία, προστίθεται ακόμα μια κρίση, η έκρηξη στην Μέση Ανατολή. Ποια πολιτική προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνες οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία;

Οι συνεχείς κρίσεις έχουν επιδεινώσει σημαντικά την καθημερινότητα και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Δεν υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί ότι οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν τις πληθωριστικές τάσεις, ότι ανεβάζουν τις τιμές κάποιων προϊόντων, εκεί όμως είναι που πρέπει να παρεμβαίνει η κυβέρνηση μιας χώρας. Γι’ αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις, όπως φαίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που πήραν μέτρα αμβλύνοντας καθοριστικά τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων. Μπορούν οι κυβερνήσεις αν θέλουν, φυσικά, γιατί εδώ στην Ελλάδα είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και δεν θέλει να βάλει φρένο στην έκρηξη των τιμών, ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης, να εμποδίσει την αισχροκέρδεια, να στηρίξει τους πιο αδύναμους, ούτε καν να εγγυηθεί ότι όταν σταματά αυτή η επίδραση των διεθνών συνθηκών επί των τιμών, αυτές θα επανέρχονται στα κανονικά τους επίπεδα. Για δε την φορολόγηση των υπερκερδών, αυτή έγινε με τον ελάχιστο συντελεστή για το 2022, ενώ για το 2023 όπως είχε τη δυνατότητα η χώρα από την ΕΕ, δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα Ευρώ υπερκερδών σε εταιρείες ενέργειας, διυλιστήρια, τράπεζες κλπ.

Η εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους έρχεται να ολοκληρώσει αυτή τη ζοφερή εικόνα. Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση στο «σφυρί» και αντί για καθολικό δικαίωμα, εμπόρευμα για όποιον έχει να πληρώσει.

Καταθέσαμε πρόσφατα ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα τόσο για την δίκαιη φορολόγηση, όσο και για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Αυτό ή δεν προβλήθηκε καθόλου ή εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα από τα περισσότερα ΜΜΕ.


Στον χώρο της κεντροαριστεράς, παρατηρείται μια έντονη ανταγωνιστική αντιπαράθεση. Παρά ταύτα, θα βλέπατε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας και με ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μια πλήρη πρόταση με ριζοσπαστικές και ταυτόχρονα εφαρμόσιμες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την οριακή κοινωνικά και οικονομικά κατάσταση που την έχει φτάσει η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο εντός όσο κι εκτός Βουλής, στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα κινήματα, στην αυτοδιοίκηση επιδιώκουμε πάντοτε την δημιουργία συσχετισμών, συνεργασιών και μετώπων ώστε να υπερασπιστούμε κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αλλά και με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές όταν αυτές γίνουν, δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε καμία προοδευτική δύναμη -όπως άλλωστε κάναμε και με την απλή αναλογική χωρίς αντίκρισμα δυστυχώς – που θα θελήσει να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο προγραμματικών αρχών και θέσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν προκαθορίζονται, ούτε και καθορίζονται από τα κόμματα, αυτά τα θέτει ο κυρίαρχος λαός μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα.


Η δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής προσμετράται σε υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση δεν αντιστοιχείται σε πολιτική. Πως το ερμηνεύετε, γιατί δεν εισπράττει αναλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Πολλοί, χαρακτηρίζουν όσους απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες ως «απολιτίκ», κάτι αντίστοιχα προσβλητικό με το αρχαίο «ιδιώτης». Θεωρώ ότι είναι λάθος να αναφερόμαστε έτσι για την πλειοψηφία του λαού, ως αδιάφορο για τα δημόσια πράγματα, μην ξεχνάμε ότι είναι ένας λαός που έχει δώσει διαχρονικά μάχες κι έχει κάνει μεγάλες θυσίες για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Και έχει περάσει και μέσα από απανωτές κρίσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η άποψη μου , λοιπόν, είναι διαφορετική. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει και μας αξιολογεί όλους. Η πραγματικότητα, άλλωστε, δείχνει το αντίθετο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και της δημόσιας εκπαίδευσης, οι περίπου 1,5 εκατομμύριο υπογραφές και η μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση για την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, οι διαδηλώσεις των εργαζομένων, των αγροτών, οι συγκεντρώσεις για τις γυναικοκτονίες και τα δικαιώματα, δείχνουν ότι το πρόβλημα το έχει η πολιτική και όχι ο κόσμος.

Και βέβαια την βασική ευθύνη, για την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει η πλειοψηφία -αυτή που απέχει- στο πολιτικό σύστημα, την έχει η ΝΔ και ιδίως η κυνική και επικοινωνιακή διαχείριση που επιλέγει για τα πάντα από την πανδημία και έπειτα και ιδίως σε θέματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου.

Η δική μας ευθύνη είναι λοιπόν να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό που λέμε για εναλλακτικό σχέδιο, δεν είναι απλά μια καλύτερη διαχείριση, είναι μια αλλαγή πολιτικής και για να γίνει αυτό χρειάζεται να επανακτήσουμε γείωση με την κοινωνία, τους φορείς και τα κινήματα.