Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στη φοίτηση στο δημόσιο σχολείο

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού, και τις υπογραφές 20 ακόμη βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε ως Αναφορά η Επιστολή της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κας Θ. Κουφονικολάκου, με θέμα: «Ζητήματα εκπαιδευτικής ένταξης και συνθηκών διαβίωσης σε δομές και ΚΥΤ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Οι βουλευτές μέσω της Αναφοράς ζητούν από το Υπουργείο να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην τακτική φοίτηση στο δημόσιο σχολείο των παιδιών που διαμένουν στις Δομές.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 Μετανάστευσης και Ασύλου

 

 

Θέμα: «Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στη φοίτηση στο δημόσιο σχολείο»

Οι κάτωθι υπογράφοντες Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν ως αναφορά την από 21/02/2024 Επιστολή της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κας Θ. Κουφονικολάκου, με θέμα: «Ζητήματα εκπαιδευτικής ένταξης και συνθηκών διαβίωσης σε δομές και ΚΥΤ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Η Επιστολή εστάλη προς το αρμόδιο Υπουργείο κατόπιν αναφοράς των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) από πέντε Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο (Φιλιππιάδας, Διαβατών, Ριτσώνας, Δράμας, Σχιστού), αλλά και άλλης σχετικής αναφοράς από Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την ΕΔΦΠΑΑ Σιντικής Σερρών, σχετικά με ζητήματα εκπαιδευτικής φύσης αλλά και, γενικότερα, συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στις δομές αυτές.

Μεταξύ των προβλημάτων για τα οποία ζητά διευκρινήσεις η Συνήγορος, τα σημαντικότερα είναι: η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας και στελέχωση των τάξεων υποδοχής, η μεταφορά από και προς το σχολείο, ο περιορισμένος αριθμός των σχολικών μονάδων που μπορούν να εγγραφούν τα παιδιά, η εφαρμογή αυστηρού ελέγχου των μαθητών κατά την είσοδο και έξοδο από τη δομή, οι ελλείψεις σε ρουχισμό και υπόδηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση ΑΔΥΜ, η υποστελέχωση στα παραρτήματα των νηπιαγωγείων που λειτουργούν εντός των δομών, η απουσία φορέα παιδικής προστασίας από τις δομές, η εμπλοκή των υπηρεσιών ένταξης με την εκπαιδευτική διαδικασία – χωρίς να έχουν επαρκή γνώση και αρμοδιότητα.

Επιπλέον όμως εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα που αφορούν τον γενικότερο πληθυσμό των δομών και επηρεάζουν το επίπεδο διαβίωσης των παιδιών σε αυτές όπως: η ελλιπής χορήγηση ειδικής τροφής για παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών, η διακοπή χορήγησης τροφής και στα παιδιά κατόπιν απόφασης της υπηρεσίας ασύλου (θετικής και απορριπτικής), η ανεπάρκεια διερμηνέων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, η απόσταση των δομών από τον αστικό ιστό και τα προβλήματα μετάβασης των παιδιών στις σχολικές μονάδες αλλά και κοινωνικοποίησής τους με τους συμμαθητές τους εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Επισυνάπτεται: Η σχετική επιστολή της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

 

Αθήνα, 06 Απριλίου 2024

 

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ/ΡΙΕΣ

 

Ψυχογιός Γεώργιος

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοντότολη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Χρηστίδου Ραλλία