Γ. Ψυχογιός στο φεστιβάλ Σπούτνικ : Ισχυρή Νεολαία παντού για να κερδίσει η αλληλεγγύη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09-09-2022

Σημεία από την παρέμβαση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο workshop του Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ 2022 με θέμα: «Στον πόλεμο οι μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί: Συζήτηση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη και το προσφυγικό»

  • Τον 21ο αιώνα είναι αδιανόητο να γίνονται πόλεμοι, η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι πάντα υπάρχουν ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών
  • Πρέπει να καταπολεμηθεί η ρίζα της προσφυγιάς, οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συρράξεις οι στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
  • Η Κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργεί αόρατους και ενισχύει τον θεσμικό ρατσισμό. Ή εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για επικοινωνιακούς λόγους και για καλλιεργεί – και σε αυτό το πεδίο – το αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού»
  • Το ξήλωμα των δικαιωμάτων σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι θα φτάσει και στην κοινωνική πλειοψηφία και αυτό έχει ήδη φανεί από την πολιτική που ασκεί η ΝΔ. Μόνο τα συμφέροντα των πιο ισχυρών δεν έχουν θιγεί.
  • Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο συμμαχιών με δημοκρατικές δυνάμεις, κινήματα και φορείς, αλλά και ταυτοτικό στοιχείο της αριστεράς που πρέπει πάντα και χωρίς εκπτώσεις να αντιπαρατίθεται στο ιδεολογικό οπλοστάσιο της δεξιάς.
  • Το ζητούμενο είναι πάντα η κοινωνική δικαιοσύνη και ο σχηματισμός κοινωνιών συνοχής και αλληλεγγύης που να συμπεριλαμβάνουν πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο. Κοινωνίες με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους χωρίς διακρίσεις.
  • Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προσφυγικό διασύρει τη χώρα και τον ελληνικό λαό ο οποίος έδινε πάντα μάχες για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. 
  • Στο άσυλο έχουν ξηλωθεί βασικές εγγυήσεις, έχουν καταργηθεί οι ανθρωπιστικοί λόγοι, οι ανοικτές δομές μετατρέπονται σε κλειστές ελεγχόμενες ακόμη και στην ενδοχώρα, η κράτηση έχει διευρυνθεί και επεκταθεί χρονικά, η ιθαγένεια έχει γίνει δικαίωμα για λίγους με ταξικά κριτήρια, η ΚΥΑ που καθιστά την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα οδηγεί σε μαζική απόρριψη αιτήσεων ασύλου, η ένταξη έχει υποχωρήσει δραματικά από τα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Συνεχείς καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που δεν γίνονται μόνο στα σύνορα αλλά και από την ενδοχώρα και πολλές έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
  • Τα δίχτυα στο Αιγαίο και οι φράχτες στον Έβρο δεν αποτελούν – ακόμα και στη δική τους λογική – μακροπρόθεσμη λύση στο προσφυγικό. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν, είναι όπως τα νερά του ποταμού, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους, πιο επικίνδυνους για να περάσουν.
  • Χρειάζονται λύσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση το Σύμφωνο του ΟΗΕ για νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης, με υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, αλλά και κοινό σύστημα ασύλου και υποδοχής.
  • Για όλα αυτά, χρειάζεται ένα ισχυρό κόμμα της αριστεράς, μια ισχυρή νεολαία του κόμματος που θα δώσει μάχες με αυτοπεποίθηση και ξεκάθαρες θέσεις, για να νικήσει η αλληλεγγύη.
  • Και είναι πεποίθησή μας ότι αυτές οι απόψεις είναι πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία, που το έδειξε στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις, αρκεί να υπάρχει εκτός από ανθρωπισμό και σχέδιο, οργάνωση, συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και κανόνες για όλους.
  • Γι αυτό έχουμε ετοιμάσει ήδη μια σειρά πρώτων κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα καταργούν το άδικο και ρατσιστικό πλαίσιο που αποκλείει χιλιάδες ανθρώπους από την απόκτηση ιθαγένειας, θα ανατρέπουν τους 36 μήνες της διοικητικής κράτησης που έχει γίνει κανόνας, θα επαναφέρουν τους ανθρωπιστικούς λόγους για όλους τους Σαϊντού Καμαρά, θα ενεργοποιούν την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
  • «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», μέσα σε έναν «κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους».