Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έλλειψη νερού και πολύ κακές συνθήκες στη δομή της Σάμου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με το χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης νερού στην ΚΕΔΝ της Σάμου.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα,6 Μαρτίου 2024

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

 

ΘΕΜΑ: Έλλειψη νερού και πολύ κακές συνθήκες στη δομή της Σάμου

 

Είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, όπως αναφέρει η σχετική Έκθεση που δημοσίευσαν οι οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)» και «ProAsyl» στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται δε για την ίδια δομή-φυλακή που είχε εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με πανηγυρισμούς και είχαν ακολουθήσει οι μεγαλοστομίεςγια υποδειγματική δομή,ενώπιον και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής σε κοινή τους συνέντευξη τύπου, λίγες μέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο στην μηνιαία του αναφορά, η δομή στις 4 Φεβρουαρίου είχε ονομαστική χωρητικότητα 3.650 και ο πληθυσμός που διέμενε σε αυτή ήταν 3.769. Σύμφωναδε με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 23% του πληθυσμού αυτού είναι παιδιά.

Μάλιστα, σε σχετική μαρτυρία αναφέρεται πως ειδικότερα το φθινόπωρο που μας πέρασε, πολλοί άνθρωποι εξαναγκάζονταν να διαμένουν στους κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτα ανήλικα που δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως, ενώορισμένοι διαμένοντες αναγκάστηκαν,εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, να αντιμετωπίσουν το κρύο και την υγρασία με μία κουβέρτα που είχε διανεμηθεί ανά άτομο διανυκτερεύοντας σε αυτοσχέδια καταλύματα από παλέτες και μουσαμάδες σε αύλειους χώρους της Δομής.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε βασικά αγαθά, είδη προσωπικής υγιεινής και ρουχισμό, αλλά και σε φαγητό καθώς μαρτυρίες αναφέρουν ότι λόγω του υπερπληθυσμού, οι διαμένοντες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για ώρες στην ουρά δύο φορές την ημέρα προκειμένου να λάβουν το πρωινό και το μεσημεριανό μαζί με το απογευματινό γεύμα, το οποίο κάποιες φορές δεν επαρκεί για όλους.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα με το τρεχούμενο και πόσιμο νερό. Παρά την απάντηση και τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργούπερί του αντιθέτου, στην με Α.Π. 721/14.09.2023 Ερώτησή μας, ηπροβληματική παροχή πόσιμου νερού για διαμένοντες και προσωπικό στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου συνεχίζεται από τον Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα. Τρεχούμενο νερό για χρήση στους χώρους υγιεινής υπάρχει μόνο για μία ή δύο ώρες την ημέρα, ενώ το πόσιμο νερό δίνεται μόνο σε μερίδες των 3 λίτρων ανά ημέρα, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες.Είναι σαφές ότι προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία, κυρίως των φιλοξενούμενων, για τηδημόσια υγεία, αλλάεγείρεται επιπλέον και ζήτημα πυρασφάλειας, καθώς δεν είναι γνωστό αν έχουν επαρκή ποσότητα νερού οι υδατοδεξαμενές της Δομής.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Γιατί αφέθηκε η ΚΕΔΝ Σάμου να φτάσει σε αυτή την κατάσταση και να διαμένουν οι άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, παρότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή της; Θα φροντίσει για την άμεση αποσυμφόρησή της;
  2. Θα μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η υδροδότηση της ΚΕΔ και να παρέχεται επαρκής ποσότητα πόσιμου και τρεχούμενου νερού σε όλους τους διαμένοντες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Ακρίτα Ελένη (Έλενα)

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

 

Γαβρήλος Γιώργος

 

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

 

Κοντότολη Μαρίνα

 

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Πούλου Παναγιού(Γιώτα)

 

Χρηστίδου Ραλλία