Σε κακές συνθήκες και χωρίς καμία νομική αιτιολόγηση κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου οι επιζώντες πρόσφατου ναυαγίου από την Αίγυπτο

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας και αναπληρωτή τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού και τις υπογραφές 15 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση προς τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το γεγονός πως οι επιζώντες πρόσφατου ναυαγίου από την Αίγυπτο, που ορισμένοι έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας, κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου σε κακές συνθήκες και χωρίς νομική αιτιολόγηση.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

          Αθήνα,29 Φεβρουαρίου 2024

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Προστασίας του Πολίτη

Μετανάστευσης και Ασύλου

 

ΘΕΜΑ: Σε κακές συνθήκες και χωρίς καμία νομική αιτιολόγηση κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου οι επιζώντες πρόσφατου ναυαγίου από την Αίγυπτο.

Η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στους πιο αδύναμουςεπιβεβαιώνοντας πως έχει μετατρέψει την διοικητική κράτηση σε κανόνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών[1], ορισμένοι από τους 36 Αιγύπτιους ναυαγούς πρόσφυγες έχουν συμπληρώσει δύο μήνες κράτησης και, μάλιστα σε κακές συνθήκες, κατά τις μαρτυρίες των ιδίων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου.

Είναι όμως σαφές από όλα τα κείμενα που δεσμεύουν την χώρα μας πως η διοικητική κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται ως έσχατο μέτρο, αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά μέτρα, κατόπιν ατομικής αξιολόγησης και μόνο για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας κι όχι σε ΠΡΟΚΕΚΑ, καθώς σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπάγονται στις διαδικασίες των αιτούντων άσυλο.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Άρθρο 31 – παρ.2 της Σύμβασης της Γενεύης: “Αι Συμβαλλόμεναι Χώραι θα εφαρμόζουν επί των κινήσεων των προσφύγων τούτων μόνον τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμόζωνται μόνον μέχρις ότου ρυθμισθή το Καθεστώς των επί του εδάφους της χώρας της εισδοχής ευρισκομένων προσφύγων ή αποκτήσουν ούτοι άδειαν εισόδου εις ετέραν χώραν. Προς λήψιν της τοιαύτης αδείας, αι Συμβαλλόμεναι Χώραι θα παράσχουν εις τους πρόσφυγας λογικάς προθεσμίας ως και άπασας τας αναγκαίας διευκολύνσεις.”

Άρθρο 8 της 2013/33/ΕΕ: «Υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας μπορεί να κρατηθεί κατ’ εξαίρεση, εφόσον είναι αναγκαίο, κατόπιν ατομικής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά μέτρα»[2].

Εξάλλου, ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε σαφές ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, η κράτηση ναυαγών «εγείρει ερωτηματικά από πλευράς καταστρατήγησης της νομοθεσίας» ζητώντας από την ΕΛ.ΑΣ να εξετάσει την άρση της κράτησης των 36 ναυαγών.

Επειδή, δεκατρείς (13) από τους Αιγύπτιους ναυαγούς κρατούμενους συνεχίζουν την απεργία πείνας που κήρυξαν πριν από μέρες και ορισμένοι εξ’ αυτών πάσχουν από σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Επειδή, η Διοικητική Κράτηση είναι ένα διοικητικό μέτρο, που πρέπει σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας να εφαρμόζεται ως εξαίρεση και όχι ως κανόνας, ενώ οι συνθήκες πρέπει να είναι αξιοπρεπείς και να προσφέρονται όλα τα απαραίτητα, καθώς το μόνο αγαθό που στερούνται οι διοικητικά κρατούμενοι είναι προσωρινώς η ελεύθερη κίνηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιος είναι ο λόγος που κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί που είναι επιζώντες ναυαγίου και δεν τους έχει δοθεί, ως τώρα, πρόσβαση στην αίτηση ασύλου;

 

  1. Αληθεύει ότι οι 36 Αιγύπτιοι κρατούνται εδώ και δύο μήνες χωρίς να έχει υπάρξει καμία ατομική και αιτιολογημένη απόφαση κράτησης;

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της διοικητικής κράτησης και τις συνθήκες αυτής, προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

 

Ακρίτα Ελένη (Έλενα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Κοντότολη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

[1]https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/423914_kraygi-agonias-apo-toys-aigyptioys-nayagoys-kratoymenoys-tis-korinthoy

[2]όπως αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 22 του ν. 3907/2011 (Α’ 7/26.01.2011)