Επίσκεψη Γ. Ψυχογιού στο 5ο Δ.Σ. Κερατσινίου και τη Δομή φιλοξενίας Σχιστού

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, συνοδευόμενος από συνεργάτη του γραφείου του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, και συνεργάτιδα της Βουλευτή Β’ Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη, επισκέφθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου και την Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού

Κατά την παραμονή του στο 5ο Δ.Σ. ο βουλευτής συνομίλησε με τη διευθύντρια και διδακτικό προσωπικό αλλά και μια εκ των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) του σχολείου σχετικά με την κατάσταση, κυρίως, στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων και την ένταξη των παιδιών στη σχολική κοινότητα.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που μαθητεύουν στο σχολείο βαίνει μειούμενος, ο κος Ψυχογιός συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και για την επιμονή που δείξανε κατά το παρελθόν για να εδραιωθεί το πρόγραμμα, ενώ για την μείωση των παιδιών σχολίασε ότι το drop-out είναι επακόλουθο και της απομάκρυνσης των οικογενειών από τον αστικό ιστό μετά το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και την μετακίνησή τους στη δομή του Σχιστού. Ενημερώθηκε επίσης για την πλούσια κοινωνική δράση που έχουν αναπτύξει οι διδάσκοντες μαζί με τους μαθητές -κυρίως με τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου- η οποία αποτελεί μια κοιτίδα αλληλεγγύης από εκείνες που πρέπει να αναδεικνύονται.

Κατά την επίσκεψή του στη ΕΔΠΦΑΑ Σχιστού, ο κος Ψυχογιός έγινε δεκτός από τον διοικητή της δομής, κο Θ. Παπακωνσταντίνου, επισκέφθηκε τα  γραφεία εξυπηρέτησης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, που λειτουργεί στη δομή, την κοινωνική υπηρεσία, που απαρτίζεται αποκλειστικά από συμβασιούχους, το γραφείο υποστήριξης για θέματα υποθέσεων ασύλου, και το γραφείο υλικών συνθηκών υποδοχής, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με το προσωπικό του προγράμματος PhilosII, τις Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) που βρίσκονται στη δομή.

Ο κος Ψυχογιός συνεχάρη το προσωπικό για την προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλει να υποστηρίξει τη διαβίωση των φιλοξενούντων στη δομή, παρά το γεγονός ότι είναι εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται τακτικά αντιμέτωποι με την επισφάλεια της εργασιακής τους κατάστασης. Τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ενίσχυση των υπηρεσιών του ΥΜΑ με τακτικό προσωπικό, αλλά και όλων των υπηρεσιών του Κράτους που βρίσκονται στη δομή καθώς, όπως είπε «το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα με πολλές συναρμοδιότητες». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση του θεσμού των ΣΕΠ και την πλαισίωσή τους και με άλλες ειδικότητες αλλά και στην ανάγκη παραμονή των εργαζομένων ΚΟΧ που αποτελούν σημαντικό παράγοντα της καθημερινής λειτουργίας της δομής.