Γ. Ψυχογιός στην ΕΡΤ news: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέλει ανθρωπισμό, σχέδιο και συλλογικές λύσεις»

Ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ με αντικείμενο συζήτησης το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργατών γης, που τέθηκε ως ζήτημα από τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη χώρα, ενώ τόνισε ότι οι μετακλήσεις εδώ και 3 χρόνια έχουν κολλήσει με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης και με σημαντικές επιπτώσεις και για τους παραγωγούς και για τους ίδιους ανθρώπους που έρχονται από τρίτες χώρες.

Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, να καταπολεμήσει τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση σε συνεργασία με τρίτες χώρες σε μια ισότιμη βάση. Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε αυτούς που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. η Ουγγαρία που δεν έχει πάρει ούτε έναν πρόσφυγα εδώ και χρόνια, ενώ λαμβάνει κανονικά αγροτικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Πρέπει, επισήμανε, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη για την ανάπτυξη νόμιμων και ασφαλών διόδων για μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ευρώπη σε τελική ανάλυση πρέπει να τηρήσει τις ίδιες της τις Συνθήκες, να μην ανέχεται την αλληλεγγύη «α λα καρτ» και επιλεκτικά, αλλά έμπρακτα και υποχρεωτικά ,καθώς η αλληλεγγύη είναι ένας από τους πυλώνες της Ένωσης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε χώρας πρέπει όμως να γίνεται με την πλήρη και απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός για την σε βάθος και ουσιαστική διερεύνηση όλων των περιστατικών που καταγγέλλονται, να εξασφαλίζεται στο ακέραιο η τήρηση των εγγυήσεων, γιατί η τήρηση του διεθνούς δικαίου αποτελεί σημαντικό «όπλο» της χώρας σε άλλα ζητήματα.

Κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε μέχρι το Κουτσόχερο που σήμερα ζουν πλημμυροπαθείς στις ίδιες συνθήκες που ζούσαν μέχρι πρόσφατα πρόσφυγες, ουσιαστικά σε καθεστώς απομόνωσης και εγκλεισμού, ενώ απαντώντας στην κ.Βόζενμπεργκ που έκανε λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, την παρότρυνε «να σεβαστούμε τη δικαιοσύνη, γιατί κάποιες από αυτές τις υποθέσεις είναι και εκεί και να δούμε τι θα βγάλει», επισημαίνοντας ότι η στάση των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, στοχεύει στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου χωρίς εκπτώσεις σε μια Ευρώπη που το έχει στις βασικές αρχές της, των δικαιωμάτων της χώρας για στήριξη και αναλογική κατανομή, αλλά και του ελληνικού λαού που για χρόνια έχει δείξει την αλληλεγγύη του.