Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε να σταματήσει η τιμωρητική αντιμετώπιση αναπληρώτριας νηπιαγωγού που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας, Γιώργου Ψυχογιού, και την συνυπογραφή 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε ως Αναφορά η από 26.11.2023 Ανακοίνωση του Α΄ Συλλόγου εκπαιδευτικών Αθηνών ΠΕ σχετικά με το εργατικό ατύχημα αναπληρώτριας νηπιαγωγού σε σχολείο του Δήμου Ζωγράφου και την απαράδεκτη αντιμετώπισή της που ακολούθησε από την Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται στην Αναφορά πρόκειται για εργατικό ατύχημα μέσα, μάλιστα, σε δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στο σχολείο και ζητείται από τους αρμόδιους φορείς, όπως τονίζουν και οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου, να μην προχωρήσει καμία περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας στη νηπιαγωγό και να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των “μισών” δικαιωμάτων και της ελαστικής εργασίας για τους αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς.

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό

Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Τιμωρητική αντιμετώπιση νηπιαγωγού που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη αντιμετώπισή της και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τους αναπληρωτές/τριες ζητά ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Αθηνών ΠΕ»

Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός, και 18 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν ως Αναφορά την από 26.11.2023 Ανακοίνωση του Α΄ Σύλλογου εκπαιδευτικών Αθηνών ΠΕ, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ενώ δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως το alfavita.gr, σχετικά με το εργατικό ατύχημα αναπληρώτριας νηπιαγωγού σε σχολείο του Δήμου Ζωγράφου και την απαράδεκτη αντιμετώπισή της που ακολούθησε από την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για το γεγονός του ατυχήματος της αναπληρώτριας συναδέλφου σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου και την αντιμετώπισή της στη συνέχεια. Η εκπαιδευτικός τραυματίστηκε στον χώρο του σχολείου εν ώρα εργασίας και για τη θεραπεία του κατάγματος που υπέστη στο πόδι της απαιτήθηκε να υποβληθεί σε εγχείριση. Ωστόσο, το ανώτατο όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ως αναπληρώτρια δεν επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για την ανάρρωση και την αποθεραπεία της. Και καθώς το πλαίσιο δικαιωμάτων των αναπληρωτών παραμένει σκανδαλωδώς διαφορετικό, επί το δυσμενέστερο, σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, απειλείται με περικοπή μισθού και απώλεια προϋπηρεσίας.

Εξάλλου, τονίζουν την υποτίμηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, ειδικά στο ζήτημα των αδειών, όπου αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας που δεν δικαιούνται καν να αρρωστήσουν. Επί της ουσίας, αποτελεί τιμωρητική διάταξη το όριο των 15 ημερών για αναρρωτική άδεια και οι συνέπειες που ακολουθούν μετά τη λήξη αυτού του ορίου, δηλαδή, οι περικοπές μισθού και προϋπηρεσίας.

Επισημαίνουν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νηπιαγωγεία στο Δήμο Ζωγράφου, που στεγάζονται σε κτίρια ή σε κατασκευές εντελώς ακατάλληλες, επικίνδυνες για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εργατικό ατύχημα και οι αναπληρώτριες/τες δεν είναι δυνατόν να στερούνται βασικών στοιχειωδών δικαιωμάτων, καθώς προσφέρουν το ίδιο έργο και έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους συναδέλφους τους,

Καλούν συναδέλφους, υπηρεσίες, δημοτικές αρχές, Συλλόγους Π.Ε., τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 2 μ.μ.στη ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας.

Ζητούν από τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν σε καμία περικοπή μισθού και υπηρεσίας στη συνάδελφο. Να δοθεί λύση και να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των “μισών” δικαιωμάτων και της ελαστικής εργασίας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Συν. Την Ανακοίνωση στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ά Συλλόγου Αθηνών ΠΕ

https://www.a-athinon.gr/?p=13732&fbclid=IwAR3Z_XgFz-b8WoG6UIPrYLq0bbB5xgzHWJDk1p8LbuksjNXtScQaIKvHoAU

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΚΡΙΤΑ ΕΛΕΝΑ,ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ,ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ,ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ΘΡΑΣΚΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΝΙΝΑ, ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ ΜΑΡΙΝΑ, ΛΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ