Συνάντηση Ψυχογιού, Ακρίτα, Δούρου με την Παλαιστινιακή Παροικία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα

Να πάψει τώρα η ισοπέδωση της Γάζας από το Ισραήλ

Με την ηγεσία και μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα. Σημειώνεται ότι, όπως παρατήρησαν οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Παροικίας, είναι πρώτη φορά που γίνεται τέτοια συνάντηση με κοινοβουλευτικό κόμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησαν οι τομεάρχες/ισσες, Μετανάστευσης και Ασύλου (Γιώργος Ψυχογιός), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Έλενα Ακρίτα) και Εξωτερικών (Ρένα Δούρου) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την πλευρά της Παροικίας παραβρέθηκαν ο νυν Πρόεδρος Μοχάμαντ Ελ Σαϊντ, ο πρώην Πρόεδρος Μοχάμαντ Αμπουασάμπε, η Αντιπρόεδρος Αχμάντ Χασσάν και η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Σάλμα Σάουα. Επίσης παρούσα ήταν η κα Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας.

Στις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα, κοινό ήταν το μήνυμα της ανάγκης παρέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας για να πάψουν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι απώλειες των αμάχων κλιμακώνονται, με θύματα κυρίως χιλιάδες παιδιά. Οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Παροικίας ζήτησαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική αυτή προσπάθεια. Η εικόνα που μετέφεραν με γλαφυρότητα μέσα από τις μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που βιώνουν τις μαρτυρικές συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι μια εικόνα είτε ολικής κατάρρευσης κάθε υποδομής στην περίπτωση της Γάζας, είτε ενός «αργού θανάτου» στη Δυτική Όχθη. Επέμειναν ότι το βασικό πρόταγμα είναι το δικαίωμα στη ζωή – “θέλουμε τη ζωή, θέλουμε το δίκαιο” ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Έδωσαν έτσι ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη, αφενός αξιοπρεπούς ζωής και, αφετέρου, αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ομόφωνη αναγνώρισή του από την ελληνική Βουλή τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβαν την πάγια θέση του κόμματος για την ανάγκη άμεσου τερματισμού των επιθέσεων του Ισραήλ εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στον δοκιμαζόμενο επί δεκαετίες παλαιστινιακό λαό. Υπογράμμισαν την ανάγκη ειρήνης με δικαιοσύνη. Η Έλενα Ακρίτα εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια τα λόγια να μεταφράζονται σε πράξεις. Ο Γιώργος Ψυχογιός από την πλευρά του συνέχισε τονίζοντας πως τα προτάγματα της ειρήνης και δικαιοσύνης παραμένουν πάντα επίκαιρα και είναι υποχρέωση της Αριστεράς να υπερασπίζεται την αδικία με κάθε τρόπο. Τέλος η Ρένα Δούρου επισήμανε ότι η υπεράσπιση της υπόθεσης του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα από την στιγμή που παραμένει ανοικτό το Κυπριακό, στηλιτεύοντας την αντιφατική τακτική της κυβέρνησης: “δεν γίνεται να ζητάμε την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου για την Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και όταν αφορά την Παλαιστίνη να λέμε άλλα”.