Γ. Ψυχογιός: Η Κυβέρνηση με τις μεγαλύτερες παραβιάσεις και τα μεγαλύτερα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Ήδη από το 2020 και την εξαγγελία της κατασκευής των υπερδομών φυλακών που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές», είχαμε επιμείνει ότι το πραγματικό σχέδιο είναι η αντικατάσταση των ανοικτών δομών φιλοξενίας και των ΚΥΤ με μικρότερες ή μεγαλύτερες φυλακές στα νησιά και την ενδοχώρα.

Σύντομα το σχέδιο έλαβε σάρκα και οστά: Νατοϊκή περίφραξη τριών μέτρων ύψος, drones, τουρνικέ, μηχανήματα ακτινών, σωματικός έλεγχος ακόμα και σε παιδιά που γυρίζουν από το σχολείο.

Κι όλα αυτά μέσα από πανάκριβα συστήματα ασφαλείας και πολλές φορές αυστηρότερα από εκείνα των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης, τα οποία μάλιστα, άφηναν τεράστια περιθώρια για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και ατομικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα είχαμε έγκαιρα αναδείξει με κοινοβουλευτικές και δημόσιες παρεμβάσεις μας, προς το αρμόδιο Υπουργείο από το φθινόπωρο του 2021 που εγκαινιάστηκε η ΚΕΔΝ.

Το πρόστιμο των 175.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή στους Έλληνες φορολογούμενους, το υψηλότερο που έχει ποτέ επιβάλει κατά δημόσιου φορέα, εντοπίζει σημαντικές παραβάσεις προσωπικών δεδομένων (GDPR) στην ανάπτυξη και εφαρμογή των Προγραμμάτων «Κένταυρος» και «Υπερίων», αφορά σε καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων που διαμένουν στις δομές.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 5 χρόνια διακυβέρνησης έχει κατακρεουργήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα επίπεδα. Απαξιώνει το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τις ανεξάρτητες αρχές.

Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/psyxogios-sto-documentonews-einai-i-kyvernisi-me-tis-megalyteres-paraviaseis-prosopikon-dedomenon/