Γ. Ψυχογιός: Η τραγωδία της Πύλου δεν θα ξεχαστεί!

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου κοινός τόπος για τις προοδευτικές δυνάμεις

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος του Γιώργου Τραπεζιώτη στην εκπομπή “Mind the trap” του ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5». Ακολουθούν σημεία και βίντεο από τη συνέντευξη.

  • Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την απώλεια ακόμα και μιας ανθρώπινης ζωής, να θεωρείται κανονικότητα η φρίκη που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι πριν από ένα χρόνο.
  • Όλα δείχνουν πως υπήρχαν τρόποι να αποτραπεί αυτή η ανείπωτη τραγωδία Υπήρξαν και πράξεις και παραλείψεις, όπως φαίνεται από τα δεδομένα της δικογραφίας, από πλευράς ελληνικής Πολιτείας.
  • Αντί να δοθεί στη δικαιοσύνη χώρος και εργαλεία να μπορέσει να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες, αντί να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια τραγωδία, η Κυβέρνηση προτιμά να στοχοποιεί και να διαβάλει όσους τολμούν να θέτουν ερωτήματα.
  • Το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το εθνικό δίκαιο απαιτούσαν την έγκαιρη έρευνα και διάσωση στο σημείο, την αξιοποίηση όλων των μέσων που είχαν στη δυνατότητά τους οι ελληνικές αρχές για την αποτροπή μιας προαναγγελθείσης τραγωδίας.
  • Μετατρέπουν την Μεσόγειο σε έναν υγρό τάφο και εδώ υπάρχει και η ευθύνη της Ευρώπης, όχι μόνο σε διαχειριστικό επίπεδο με τον Frontex, αλλά κυρίως σε πολιτικό, γιατί με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται να επικυρώσει τέτοιου είδους πρακτικές.
  • Όταν ξηλώνονται τα δικαιώματα των πιο αδύναμων, απαξιώνεται η ίδια η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και αυτό μεταφέρεται πάρα πολύ γρήγορα και στην κοινωνική πλειοψηφία και το διαπιστώσαμε με τον χειρότερο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια με την κυβέρνηση ΝΔ σε μια σειρά από μέτωπα.
  • Είναι επίκαιρο και υπάρχει έντονο το δίλημμα αριστεράς δεξιάς και στο προσφυγικό, οι πολιτικές οι οποίες υιοθετήθηκαν από τη δεξιά ενσωματώνοντας στην Ατζέντα αυτούσια την ατζέντα της ακροδεξιάς.
  • Η όποια σύγκλιση μεταξύ προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων δεν πρέπει να γίνει «τσάτρα πάτρα», όπως και δεν πρέπει να γίνει μόνο από τα πάνω. Στη Γαλλία έγινε πολύ σύντομα, εδώ χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και κοινούς αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή. Θα πρέπει τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς και κεντροαριστεράς και πρώτα από όλα το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να βαθύνουν την συλλογικότητα στη λειτουργία τους, στην κοινοβουλευτική ομάδα, τα όργανα και τη βάση, αλλά και να κάνει κτήμα της κοινωνίας το πρόγραμμά του χωρίς εκπτώσεις.
  • Η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ έχει γερή ρίζα στην κοινωνία για αυτό και άντεξε, παρά τις απώλειες, παρά τις δυσκολίες, παρά τη διπλή ήττα της διάσπασης. Χρειάζεται όμως κοινή και συντονισμένη δράση από τη Βουλή, τα κινήματα, τους μαζικούς φορείς και Συλλόγους, την αυτοδιοίκηση για να διεμβολιστεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχει ως πρόταγμα την ατομική ευθύνη σε όλα.
  • Πρέπει λοιπόν κάτι να αλλάξει, είναι αίτημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας να υπάρξει ένα μέτωπο μέσα από την δράση των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, ώστε να υπερασπιστούν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Έτσι θα πάμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.