Κοινή Ανακοίνωση για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού και του Κώστα Αρβανίτη  Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγνοούμενη έναν χρόνο μετά παραμένει η Δικαιοσύνη για το πιο θανατηφόρο ναυάγιο προσφύγων της σύγχρονης Ιστορίας ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, όπως αγνοούμενοι παραμένουν και περισσότεροι από 600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος- σαπιοκάραβο που ξεκίνησε ασφυκτικά γεμάτο ανθρώπους από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Από τα περίπου 750 άτομα επέζησαν οι 104 ενώ από την θάλασσα τις ημέρες που ακολούθησαν ανασύρθηκαν 82 πτώματα, χωρίς ποτέ να καταφέρουμε να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Το χρονικό των γεγονότων όπως έχουν καταγραφεί, οι μαρτυρίες των επιζώντων, τα στοιχεία που προσκόμισαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους επιζώντες στο Ναυτοδικείο, το έγγραφο του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex που καταδεικνύει την πολύωρη αδράνεια του ελληνικού Λιμενικού να συντονίσει και να επέμβει για έρευνα και διάσωση ως κύριο υπεύθυνο παράκτιο κράτος σε διεθνή ύδατα εντός της Ελληνικής Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης (SAR), η ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγει πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη και φυσικά το Ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσονται στο αίτημα για την  σε  βάθος διερεύνηση, την απόδοση ευθυνών και τη μη συγκάλυψη του μεγαλύτερου ναυαγίου που έχει γίνει στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα  η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για ελάχιστη πρόοδο στην διερεύνηση της υπόθεσης με την έρευνα του Ελληνικού Ναυτικού Δικαστηρίου για πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ναυάγιο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, να παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο.

Οι Διεθνείς Οργανώσεις και η Ευρώπη εκφράζουν την ανησυχία τους,  εμείς όμως εκφράζουμε την βεβαιότητα μας ότι η Ελληνική πλευρά προσπαθεί για άλλη μια φορά να αποφύγει την συμμετοχή της και να συγκαλύψει και αυτό το έγκλημα. Προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη της όπως προσπάθησε πριν λίγο καιρό στην δίκη για τους 9 από τους επιζήσαντες της Πύλου που κατηγορήθηκαν ως αυτουργοί του ναυαγίου! Το δόγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ΝΔ για «βιο αβίωτο» των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου που ελπίζουν για ζωή μακριά από πολέμους, βασανιστήρια και πείνα είναι ο κορμός της (αντι) μεταναστευτικής – (αντι) προσφυγικής του πολιτικής. Μιας πολιτικής,  που λόγω αυτής της στάσης της κυβέρνησης, σταδιακά επεκτείνεται και στην πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Και θα γίνεται όλο και χειρότερο καθώς η «εξήγηση» της ΝΔ για την αποδοκιμασία τους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και η μετακίνηση των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά είναι εκτός των άλλων η μετριοπαθής(!) στάση τους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο νέο δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνεται εντός και εκτός Ελλάδας το αίτημα μας για Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη οφείλουμε να ακουστεί πιο δυνατά. Το έγκλημα της Πύλου να μην ξεχαστεί! Ως Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε στις συγκεντρώσεις για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη!

Απαιτούμε να σταματήσει να γίνεται η Μεσόγειος υγρός τάφος.

Είμαστε απέναντι στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ που κάνει τις χώρες πρώτης υποδοχής φυλακές ψυχών και δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μην επαναληφθούν τραγωδίες σαν το ναυάγιο της Πύλου.